Nationella vårdkompetensrådet lämnade i våras ett förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, enligt regeringens uppdrag. Den nationella planen inkluderar 25 förslag till insatser för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Rådet har fått i uppdrag av regeringen att inhämta synpunkter på insatserna från berörda aktörer.
Vid rådets synpunktsmöte med berörda aktörer framkommer att flera kommuner, regioner och universitet och högskolor redan är igång och arbetar med flera av förslagen i den nationella planen. Rådets intryck från mötet är också att planen mottagits positivt och utan några skarpa invändningar.
– Det är glädjande att flera aktörer är igång. För att stärka hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning behöver vi få saker gjorda på riktigt, inte bara i ord, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i rådet.
Fokus på att genomföra de 25 insatserna
På synpunktsmötet lyftes också behovet av att ta hänsyn till regioners och kommuners olika förutsättningar för att kunna genomföra rådets 25 förslag till insatser. Samtidigt är Nationella vårdkompetensrådets förslag till insatser framtagna för att förbättra kompetensförsörjningen i hela Sverige.
– Rådet kommer årligen följa upp aktörernas arbete med insatserna för att säkerställa resultat i hela landet, det är en förutsättning för en jämlik hälso- och sjukvård, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.
Om uppdraget
Nationella vårdkompetensrådet lämnade den 31 maj ett förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, enligt regeringens uppdrag. Den 23 maj utökade regeringen uppdraget vilket bland annat innebär att Nationella vårdkompetensrådet även ska inhämta synpunkter från ett antal berörda aktörer på det förslag till nationell plan som rådet tagit fram. Uppdraget delredovisades den 25 oktober med övergripande synpunkter och slutredovisas med ytterligare remissynpunkter den 28 februari 2025. Slutredovisningen i februari kommer också redogöra för hur den nationella planen bidrar till att stärka tillgängligheten och vårdkapaciteten samt krisberedskapen och det civila försvaret, enligt regeringens utökade uppdrag.