Nationella vårdkompetensrådet inhämtar synpunkter på förslag till nationell plan

Nationella vårdkompetensrådet inhämtar synpunkter, samverkar med berörda aktörer och följer upp förslag till nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.
Möte vid tavla

Nationella vårdkompetensrådet har på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Uppdraget slutredovisades den 31 maj.

Den 23 maj förlängde regeringen det nämnda uppdraget. Det innebär bland annat att Nationella vårdkompetensrådet ska inhämta synpunkter på förslaget till nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning från ett antal berörda aktörer.

Nationella vårdkompetensrådet har därför bjudit in berörda aktörer till ett möte i september för att inhämta synpunkter. Nationella vårdkompetensrådet har också valt att skicka förslaget till nationell plan till ytterligare drygt 100 aktörer.

Samordna, stödja och följa upp de regionala vårdkompetensråden

Enligt regeringens förlängda uppdrag ska Nationella vårdkompetensrådet också samordna, stödja och följa upp de regionala vårdkompetensrådens arbete med den nationella planen för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

Det finns sex etablerade regionala vårdkompetensråd som tillsammans med det Nationella vårdkompetensrådet utgör den nationella samverkanarenan för frågor om hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

Under hösten har Nationella vårdkompetensrådet bjudit in varje regionalt vårdkompetensråd till en egen workshop – totalt sex stycken tillfällen. Samtliga workshops syftar till att föra en diskussion om hur vi gemensamt kan arbeta med den nationella planen framåt.

Vad händer när

  • 20 september: Möte med berörda aktörer och ordförande för de sex regionala vårdkompetensråden.
  • 21 november: Sista dag att inkomma med synpunkter på den nationella planen.
  • 25 oktober: Uppdraget delredovisas till Regeringskansliet, (Socialdepartementet).
  • Oktober-november: Workshops med regionala vårdkompetensråd.
  • 28 februari 2025: Uppdraget slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet).

Läs alla nyheter