Fotograf: Melker Dahlstrand
Rådets arbete har under 2024 formats av förslaget till nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning, som rådet tagit fram enligt regeringens uppdrag. Planen innehöll bland annat 25 förslag till insatser riktade till kommuner, regioner, universitet och högskolor samt regeringen.
- Jag är mycket stolt över det vi tillsammans har åstadkommit i den samverkansarena Nationella vårdkompetensrådet utgör. Min upplevelse är att rådet har haft ett stort genomslag – nu återstår att gå från ord till handling, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, tidigare ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.
Uppdrag av regeringen
Under åren har rådet utkommit med flera egna faktaunderlag, sammanställningar, analyser och bedömningar. Regeringen har också givit Nationella vårdkompetensrådet ett antal regeringsuppdrag som bland annat resulterat i rapporterna kompetensförsörjning inom primärvården, kompetensförsörjning av barnmorskor i förlossningsvården samt nationell plan för kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården.
- Intresset för rådets arbete har stärkts under åren och det märks att vi gjort skillnad som rådgivande organ. Nu senast märks detta genom att regeringen föreslagit en lagändring som öppnat upp för att fler yrkesgrupper kan ha förenade anställningar – något som rådet också föreslagit som en av insatserna i den nationella planen, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.
Rådet som samverkansarena
Nationella vårdkompetensrådet är ett rådgivande organ som ska bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning. Rådet ska också utgöra en samverkansarena där berörda aktörer tillsammans kan hitta lösningar på utmaningar i frågor av betydelse för kompetensförsörjningen.
För att stärka hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning har rådet med Wennberg Larkö i spetsen vid flera tillfällen lyft att berörda aktörer behöver få saker gjorda på riktigt. Det är något som Wennberg Larkö menar är av betydande vikt för att lyckas med att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.
- Min ambition har varit att uppmuntra till att släppa sargen för att bidra till det bästa för nationen i frågor om kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården. Det är så vi kommer framåt. Vi sitter alla i samma båt – regioner, kommuner, lärosäten och staten – och alla måste samarbeta för att en förbättrad kompetensförsörjning där patienterna ska få en vård av god kvalitet, säger Wennberg Larkö.
Fem år som ordförande
Det har nu gått fem år sedan rådet bildades och Ann-Marie Wennberg Larkö har varit ordförande i rådet från start.
- Jag har trivts otroligt bra i rollen som ordförande för Nationella vårdkompetensrådet men efter fem år känns det viktigt att lämna vidare ordförandeskapet. Jag brukar säga skämtsamt att alla har ett bäst-före-datum, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.
Den 3 december 2024 genomförde rådet sitt sista möte för året med Ann-Marie Wennberg Larkö som ordförande. Nationella vårdkompetensrådets nya ordförande är från och med den 1 januari 2025 Björn Eriksson som även är generaldirektör för Socialstyrelsen.
- Jag vill passa på att rikta ett stort tack till samtliga ledamöter i rådet och kansliet. Nu lämnar jag rådet och ordförandeskapet men självklart står jag till förfogande som rådgivare om det skulle behövas framöver, avslutar Wennberg Larkö.
Samtliga ledamöter i Nationella vårdkompetensrådet samt tillhörande kansli, tackar Ann-Marie Wennberg Larkö för hennes betydande insatser för Nationella vårdkompetensrådet.